Kuka on hyvinvoinnin asiantuntija?

Sote-keskustelusta voi jäädä käsitys, että suomalaisten hyvinvoinnin perusta olisivat laitokset, esimerkiksi sairaalat. Niillä on oma tärkeä roolinsa, mutta hyvinvointiyhteiskunnan tukijalka on omaishoiva ja siihen liittyvä järjestö- ja vapaaehtoistyö. Omaishoitajat vastaavat suurimmasta osasta hoivatyötä, mutta heidät sivuutetaan usein, kun suunnitellaan palvelurakenteita. Omaishoito onkin hoivatyön perusta eikä täydennys. Suurin osa perhepiirissä tapahtuvasta omaishoivasta ei ole yhteiskunnassa näkyvää työtä. Vain vaikeimmissa tilanteissa omaishoitaja saa omaishoidon tukea ja siihen liittyviä palveluja. Ilman omaishoitajien palkatonta tai pieniin korvauksiin perustuvaa työtä myös hyvinvointiyhteiskunnan taloudellinen pohja romahtaisi. 

 Lapin alueellakin on tärkeä huomata, että ilman omaishoivan sekä järjestö- ja vapaaehtoistyön ylläpitämistä, tuleva sote-järjestelmä ei toimi eivätkä rahat riitä. Lapissa jopa pelastuspalvelujen toiminta nojaa vahvasti vapaaehtoistyöhön. Hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidossa taas urheiluseurojen, kulttuuriyhdistysten ja vastaavien rooli on aivan keskeinen.

 Lapin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä, organisoinnissa ja käytännön toteutuksessa tarvitaan enemmän asiakkaiden, omaisten ja kokemusasiantuntijoiden näkökulmaa ja asiantuntemusta. Aluevaltuutettujen  pitää pystyä  katsomaan palvelurakenteita asiakastarpeiden kautta, eikä vain olemassa olevien rakenteiden pönkittämisenä. Asiakastarpeiden tunnistamisessa keskeisessä roolissa ovat alueella toimivat  moninaiset sosiaali- ja terveysalan järjestöt. Järjestöjen osaaminen tulee hyödyntää sekä valmisteluvaiheessa että palvelujen käytännön toteutuksessa. Järjestöjen toiminnan kautta saadaan koko Lapin alueen olosuhteista ja tarpeista usein parempi kuva kuin vain viranhaltijoiden ja kuntapoliitikkojen kautta.   Omais- ja potilasjärjestöjen kautta saataisiin tietoa muun muassa palvelujen pullonkauloista.  Potilas- ja omaisjärjestöjen, mielenterveysjärjestöjen, vammaisjärjestöjen, muistiyhdistysten ja monien muiden kautta voidaan tarjota matalan kynnyksen palveluja, neuvontaa ja vertaistukea heti kun asiakas joutuu uuden tilanteen eteen ja avuntarve on suurin. Järjestöjen työn tuntemus ja saumaton yhdistäminen osaksi palvelupolkuja tuo paljon lisäarvoa.

Hyvinvointi ei ole vain ammattilaisten tai poliitikkojen asia. Jokainen on omalta osaltaan hyvinvoinnin asiantuntija! 

Kirsi-Marja Korhonen
Aluevaaliehdokas (Kesk.)

Guest User