Vertaisperhetoiminta

Kuusi upeaa lappilaista erityisperhettä on kouluttautunut tukemaan muita erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa eläviä lappilaisia perheitä sekä ammattihenkilöitä.

Vertaisperheisiin voi ottaa yhteyttä jos erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren vanhempana tarvitset tukea tai kokemusten vaihtoa, erilaista arkea elävän perheen kanssa työskennellessäsi haluat jakaa ajatuksiasi tai erityisperheen läheisenä kaipaat lisätietoa erityisperheiden arjesta. Kokemusasiantuntijuutta heiltä löytyy mm. pitkäaikaissairauden kanssa elämisestä, diagnoosin etsimisen ja löytämisen haasteista, yksinhuoltajuudesta, lapsen kuntoutuksesta sekä erilaisista apuvälineistä.

Vertaisperheet

Olemme Erityislasten Omaiset ELO ry:n kouluttama erityisperheiden vertaisperheverkosto. Tällä hetkellä (kevät 2013) verkostoomme kuuluu kuusi perhettä eri puolilta Lappia.

Verkostomme tarkoitus on tukea ensisijaisesti lappilaisia erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten perheitä jaksamaan omassa arjessaan.

Toimintamme perustuu vapaaehtoisuuteen, samantyyppisten kokemusten jakamiseen sekä tuen antamiseen ja välittämiseen. Emme ole ammattilaisia, vaan kukin meistä on oman, erilaista arkea elävän perheen kokemusasiantuntija.

Vertaisperheinä täydennämme yhteiskunnan tarjoamia palveluja, emme korvaa niitä. Vertaisperhetoiminnan avainsanoja ovat luottamus, vaitiolovelvollisuus ja toisten kunnioittaminen.

Olemme käytettävissä
• jos erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren vanhempana
  tarvitset tukea tai kokemusten vaihtoa
• erilaista arkea elävän perheen kanssa työskennellessäsi haluat jakaa ajatuksiasi
• erityisperheen läheisenä kaipaat lisätietoa erityisperheiden arjesta

Alla lisätietoja meistä vertaisperheistä sekä yhteystietomme. Voit myös halutessasi keskustella kanssamme osoitteessa: mukaan.fi/groups/erityislasten-omaiset-elo-ry

 

 

 

 "Erityisperheen elämästä
selviää hengissä ja
erilainen elämä on
ihan kivaa"

Perhe Vuorinen, Muonio

Tarja -äiti, yksi alaikäinen ja 3 aikuista lasta
"Voisimme toimia vertaisperheenä samankaltaisten haasteiden kanssa toimiville perheille. Monenlaiset apuvälineet ovat tulleet tutuiksi. Voisin neuvoa hakemusten tekemisessä ja tietokoneen käytössä esim. Papunet."

Erityislapsi:
2009 syntynyt vaikeasti kehitysvammainen lapsi

Erityisosaaminen:
Kehitysvammaisuus, peg-nappi, erilaiset apuvälineet, kommunikaation kehittäminen, hakemusten tekeminen, tietokoneen käyttö esim. Papunet ja omaishoitajuus.

Tarjan yhteystiedot:
vuorinen.tarja@gmail.com tai p. 040 832 8709

 

Perhe Narumo, Rovaniemi

Ulla -äiti ja yksi lapsi
"Olen erittäin hyvä kirjoittamaan hakemuksia ja hoitamaan byrokraattisia kuvioita. Olen omaishoitaja, joten käytännön kuviot ovat myös tästä selvillä."

Erityislapsi:
2007 syntynyt Venäjältä adoptoitu kehitysvammainen lapsi

Erityisosaaminen:
Kehitysvammaisuus, adoptio, yksinhuoltajuus, avioero, käytöshäiriöt, autististen piirteiden tunnistaminen, hakemusten tekeminen ja omaishoitajuus.

Ullan yhteystiedot:
ulla.narumo@gmail.com tai p. 040 745 8234

 

 

 

 

 


Perhe Karjalainen, Rovaniemi

Erja -äiti ja kaksi lasta
”Tukiviidakko on todella laaja ja tuore erityisperhe varmasti tarvitsee apua siellä selvitäkseen ja saadakseen tietoa mihin kaikkiin tukiin he ovat oikeutettuja ja miten niitä haetaan.”

Erityislapsi:
2005 syntynyt lapsi, jolla lasten reuma ja tukielinongelmia

Erityisosaaminen:
Lasten reuma, tukielinongelmat, erityistä tukea tarvitsevan lapsen ja sisarusten väliset suhteet, tukiviidakko, yksinhuoltajuus, alkuvaiheen shokki ja siitä selviytyminen.

Erjan yhteystiedot:
karjalainen.erja@gmail.com tai 040 571 1993

 

Perhe Lahti - Putkinen, Rovaniemi

Elisa -äiti, Petteri -isä ja kaksi lasta
”Meillä on totuttu siihen, ettei ole tarkkaa diagnoosia eli voitaisiin toimia keskustelutoverina niille, jotka elävät samanlaisessa epävarmuudessa. Pyrimme myös löytämään asioista niiden positiiviset puolet, jopa Kelan lomakkeista.”

Erityislapsi:
2008 syntynyt kehitysvammainen ja lyhytkasvuinen lapsi

Erityisosaaminen:
Epävarman ja muuttuvan diagnoosin kanssa eläminen, sisarussuhdeasiat terveen lapsen kanssa, luova ajattelu, mediatyökalut ja
–osaaminen videosta valokuvaukseen ja äänittämiseen.

Yhteystiedot:
petteri.putkinen@iki.fi tai puh. 040 865 1270
elisa.lahti@gmail.com tai puh. 050 345 3480

 

Perhe Pöyliö, Kemijärvi

Miia -äiti ja kaksi lasta
”Diagnoosi voi olla vaikeakin paikka, mutta maailma ei siihen kaadu. Tahdon kertoa meidän tarinaa, josta joku toinen voisi saada voimaa ja luottamusta tulevaan.”

Erityislapsi:
2009 syntynyt autistinen lapsi

Erityisosaaminen:
Taistelu omista ja lapsen oikeuksista, kuva ja viittoma kommunikointi, lapsen omaehtoisuuden ja haastavan käyttäytymisen kanssa toimiminen.

Miian yhteystiedot:
miia.poylio@gmail.com tai puh. 040 546 7776

 

Perhe Aatsinki, Salla

Marjatta -äiti, isä ja viisi aikuista lasta
”Kun perheeseen syntyy erityistä tukea tarvitseva lapsi, olisi ehkä hyvä vanhempien saada tutustua perheeseen, jossa lapsi on jo aikuistunut.”

Erityisnuori:
1979 syntynyt kehitysvammainen nuori

Erityisosaaminen:
Kehitysvammaisen lapsen kehittyminen aikuiseksi, ei diagnoosia tehty.

Marjatan yhteystiedot:
marjatta.aatsinki@suomi24.fi tai puh. 040 141 8822

 

Lisätietoja vertaisperhetoiminnasta:

Erityislasten Omaiset ELO ry
040 197 5050 / 040 197 6060
eveliina@erityislastenomaiset.fi
riikka@erityislastenomaiset.fi

Lataa ELOn vertaisperhe-esite tästä
Esitettä voi tilata ELOn työntekijöiltä (yhteystiedot).